Η ελονοσία είναι μια ασθένεια που προκαλείται από το παράσιτο Πλασμώδιο και μεταδίδεται με το τσίμπημα από ένα μολυσμένο κουνούπι. Η σφοδρότητα της ελονοσίας ποικίλει ανάλογα με το είδος του πλασμώδιου. Είναι σπάνιο σε εύκρατα κλίματα αλλά πολύ συνηθισμένο σε τροπικές και υποτροπικές χώρες. Τα παιδιά κάτω των πέντε είναι πιο ευάλωτα αν και όλοι μπορούν να μολυνθούν από ελονοσία. Έχει συμπτώματα και σημάδια και μπορεί να αποφευχθεί ή να αντιμετωπιστεί. Θα τα δούμε όλα με λεπτομέρειες παρακάτω.

Η ελονοσία έχει ένα αριθμό συμπτωμάτων τα οποία κάνουν ξεκάθαρο ότι κάποιος έχει μολυνθεί. Τα σημάδια συνήθως εμφανίζονται μερικές εβδομάδες μετά το τσίμπημα αλλά μερικά μπορεί να παραμείνουν μέχρι και ένα χρόνο μετά. Το πιο συνηθισμένο σημάδι είναι ο πυρετός. Όταν κάποιος μολυνθεί έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία την οποία την νοιώθει κυρίως στο λαιμό και στο μέτωπο αλλά μπορεί και σε άλλα σημεία του σώματος. Άλλοι έχουν κρυάδες ανεξάρτητα από τον καιρό και κρυώνουν ακόμα και αν ντυθούν με πολύ ζεστά ρούχα.

Ο πονοκέφαλος είναι επίσης ένα πολύ συνηθισμένο σημάδι της ελονοσίας. Σε μερικές περιπτώσεις είναι ήπιος αλλά σε άλλες αβάστακτος. Ο εμετός και ναυτία είναι επίσης κύρια σημάδια ελονοσίας και συνοδεύονται από απώλεια όρεξης με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην μπορεί να ακολουθήσει την συνηθισμένη του διατροφή. Η απώλεια της όρεξης έρχεται σταδιακά και γίνεται πιο έντονη με την πάροδο του χρόνου αν δεν ληφθεί θεραπεία έγκαιρα.

Οι πόνοι στους μύες και στις αρθρώσεις είναι σημάδι και σύμπτωμα από ελονοσία. Συνήθως εμφανίζονται στις αρθρώσεις στα γόνατα αλλά μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλες αρθρώσεις σε όλο το σώμα. Αυτό μπορεί να συνοδεύεται από κούραση και γενική αδυναμία στο σώμα, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Ο ασθενής νοιώθει αδύναμος ακόμα και αν δεν έχει κάνει κάποια έντονη δραστηριότητα.

Άλλα μικρότερα σημάδια και συμπτώματα περιλαμβάνουν εφίδρωση, η οποία συμβαίνει κυρίως την νύχτα, πόνο στο στήθος και στην κοιλιά και βήχα. Ένας ασθενής με ελονοσία ενδέχεται να εμφανίσει ένα ή περισσότερα σημάδια επομένως θα πρέπει να επισκεφτεί ένα γιατρό για να σιγουρέψει οτι πάσχει από ελονοσία πριν ξεκινήσει την συνιστώμενη φαρμακευτική αγωγή.

Η ελονοσία μπορεί να θεραπευτεί εύκολα με την χρήση της συνταγογραφούμενης φαρμακευτικής αγωγής από ένα νοσοκομείο ή γιατρό. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι εξεταστείτε νωρίς και αφού βρεθεί στο αίμα σας, μπορείτε να ξεκινήσετε το φάρμακο αντί να περιμένετε να φτάσει σε πιο προχωρημένο στάδιο αφού σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να έχει θανάσιμα αποτελέσματα.

Είναι πιθανό να αποτρέψετε την ελονοσία διασφαλίζοντας ότι θα κοιμηθείτε με κουνουπιέρα ή ότι θα βάλετε απωθητικό για τα κουνούπια. Μπορείτε επίσης να έχετε τα παράθυρα κλειστά την νύχτα και να καταστρέφετε τα μέρη που αναπαράγονται τα κουνούπια, όπως θάμνους και λιμνάζοντα ύδατα γύρω από το σπίτι.

Η ελονοσία μπορεί να σκοτώσει και έχει θανάσιμες επιπτώσεις αν δεν θεραπευτεί σε πρώιμα στάδια. Όλοι πρέπει να μείνουν ασφαλείς από την ελονοσία και λάβουν θεραπεία νωρίς αν μολυνθούν.

Δεν βρέθηκε κανένα προϊόν που να ταιριάζει με την επιλογή σας.

Main Menu